BI (Flash) Publisher

Ahogy az már korábban említettem a BI Publisher segítségével és a megfelelő dokumentumsablon alapján elkészíthetjük naprakész és szinte tetszőleges Microsoft Office, Adobe PDF, html,  tetszőleges szöveges, vagy XML dokumentumainkat a BI szerverünk által szolgáltatott adatokból. A generálást kérhetjük manuálisan, a Delivers segítségével triggerelhetjük tetszőleges feltétel teljesülésével vagy kérhetjük ezek ütemezett elkészítését is. A Publisherről azonban már kevesebben tudják, hogy a 10.1.3.3-as verziótól már az Adobe által szintén felvásárolt Flex-szel készített Flash formátumokat is képes “létrehozni”.

Alapvetően a megvalósítás nem nyugszik nagy trükkön, hiszen a Flex már korábban is nyújtott automatikus támogatást XML forrás-adatok beolvasására, a Publisher pedig eredetileg XML Publisher néven futva pontosan ezek generálására tervezték. Azonban a Flash és az ActionScripte kombinálásával nem csak hogy rugalmas, látványos, de valóban interaktív működést hozhatunk létre a szürke üzleti élet, még szürkébb adat-vizualizációjába. A két termék házasítása az újrahasznosíthatóság égisze alatt a szokásos 3 rétegű Adatforrás – AdatKötés – Megjelenítés modellre épül és ez utóbbi kivételével teljes mértékben XML dokumentumokból konfigurálható és felépíthető. Az Oracle természetesen részletesen ismerteti az ilyen típusú fájlok generálását, továbbá megtekinthetjük az elkészített példa működő változatát is.

2 comments on “BI (Flash) PublisherAdd yours →

 1. Helló Ákos!

  Gratulálok a blogodhoz! Nagyon színvonalas és tele van hasznos infókkal.

  Én éppen egy lóverseny adatbázis felépítésén gondolkodom, és kérném a tanácsodat, hol lehetne ezt megvalósítani, és milyen eszközzel?

  Várom válaszod,
  Zalán

 2. Szia!

  Köszönöm a dicséretet, reméljük a végén tényleg hasznos kis oldal lesz ez! 🙂

  Kérdéseddel kapcsolatban pedig konkrét választ így nem tudok adni, mert attól függ milyen igényeid vannak.

  Webalkalmazáshoz kell-e az adatbázis, vagy egy asztali gépen futó egy gépes klienshez kell, mennyire fontos a teljesítmény, mennyire akarod a gép erőforrásait erre áldozni, stb..

  Ha kicsit pontosítasz, már el tudunk valamerre indulni.

  Üdv,
  Ákos