BI Server – indulunk?

Ha többféle dolog is elromolhat, biztos, hogy az romlik el közölük, amelyik a legnagyobb kárt okozza.

Murphy

Jellemző. A minap éppen kapkodva készítettem volna elő konzulenseimnek és tématársaimnak tartandó előadásom. Beizzítottam az automatikus szolgáltatás és applikációs szerver indító scriptem, böngésző, 2 katt az automatikus kiegészítésre és lám, a rendszer nem enged bejelentkeztetni. Gyorsan kattintunk a hiba okára, BI Server nem elérhető. Hmm. [Win] + [R] : services.msc és lám a szolgáltatások listájában megtalálom [elindítva], tehát fut. Oracle BI Server, jobb-klikk, Újraindítás, kész. Megpróbálunk bejelentkezni újra, nem megy… No ekkor kezdtem igazán ideges lenni. A virtuális gép szinte használhatatlanul lassú szegény gépemen, valamit tenni kell, újratelepítésre már nincs idő.

Elkezdtem neten keresgélni mi lehet a probléma, sok eredménytelen próbálkozás után végül rátaláltam a megoldásra:

http://forums.oracle.com/forums/message.jspa?messageID=2260747

A helyzet azonban kicsit másként festett nálam. Nekem tökéletesen elindult a BI Server szolgáltatása, azonban bejelentezni nem tudtam. Míg másoknál általában már a szolgáltatás sem indult el. Mint kiderült a szerverbe betöltött repository fájlom volt megsérülve. Most hogy mondja, valóban. Lehutoljára, mikor használtam lefagyott a BI Administration online szerkesztés alatt..

Megfogadtam a fórumon javasoltakat, %OracleBIPath%serverConfig mappán belül az NQSConfig.INI 30. sorában meg is találtam a repository hivatkozását, a régit megjegyzésbe tettem és betettem a régi jó öreg az alapértelmezett rep-et:

[ REPOSITORY ]
#Star    =    webbonto.rpd, DEFAULT;
Star    =    AnalyticsWeb.rpd, DEFAULT;

Elindítottam újra a Servert és lám működik minden, csak nem az én vackaimmal. Mint ahogy a fórumokból megtudtam, általában, ha megsérül egy rep fájl, akkor BI Administration-nel offline megnyitva és egy nagy konzisztencia ellenőrzéssel, majd mentéssel ki lehet javítani, szerencsére ez nálam is működött, így csak fél idegesen, egy óra késéssel tudtam nekikezdeni a munkának.

Végülis a történet hepiendnek tekinthető, de ha belegondolunk, hogy egy ilyen kellemetlenség akár egy éles rendszert is megbéníthatott volna, akkor érdemes elgondolkodni, hogy mit hibázhattunk el. Online szerkesztésnél ugye az aktuálisan szerkesztett elemek a hierarchiábal felfele Check-Out -olódnak, ami azt jelenti, hogy az összes ráépülő logika nem lesz elérhető változások mentéséig. Azonban nagyon fontos hogy repository-t online módban csak akkor mentsünk, ha a globális konzisztencia rendben van, különben nem fog működik a rendszer. Láthatjuk tehát hogy az Online szerkesztéssel gyakorlatilag olyan, mintha menet közben cserélnénk kereket a száguldó autónkon, ami cseppet sem veszélytelen. Egy-egy szoftver, vagy memóriahiba, esetemben a BI Admin kifagyása azt eredményezheti, hogy a rep használhatatlanná válik.

Tehát emlékezzetek! Csak óvatosan az Online szerkesztéssel!

0 comments on “BI Server – indulunk?Add yours →