Double Bubble

Üdvözlet! Ez az első saját bejegyzés. Módosítható, vagy törölhető, aztán kezdődhet a blogolás!

Beöthy Balázs-Mesterházi Zsolt-Pereszlényi Rolland közös interaktív bio-robotikus installációja

2005 őszén az a megtiszteltetés ért, hogy e három ember által megálmodott mû elkészítésében segítkezhettem. Egy levegôvel felfújt Buborék-sátor, terhes segítôk, agyhullámaink és két táncoló robot. Ha csak kulcsszavakat kellene mondanom, ezekkel jellemezném a projektet.

A mű lényege, hogy a felhasználó egy levegővel felfújt buborékban ül, ahol két terhes lány segít rácsatlakoztatni egy EEG érzékelőt a fejére. Miután kiválasztottuk a számunkra szimpatikus robotot, a lányok beindítják a rendszert. Az EEG érzékelők bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítják a megfigyelt sávon agyhullámainkat a monitornak, ahol láthatjuk agyunk tevékenységét a teljes futam alatt.

Az agyunkhullámainkból a rendszer kiemel bizonyos részleteket és a monitor továbbítja ezeket a jeleket a robot vezérlésének, így az agyunk által generált jelek hatására az általunk választott robot életre fog kelni. Elkezd járni, forogni, változtatja testtartását, mozgáskultúráját, szimpátia esetén megindul felénk vagy ellenkező esetben távolodik tőlünk. A futam alakulásának innentől csak agyunk szabhat határt, az hogy mennyire vagyunk képesek megismerni, megtanulni önmagunk működését, hogy a robotunkat megszelídíthessük.

Az egyik feladatom ebben az installációban az volt, hogy felprogramozzam a kétkerekű egyensúlyozó robotot. Azt kellett elérnem, hogy az egyensúlyozáson túl távirányíthatóvá váljon. Legyen az az installáció vezérlő rendszere, egy PDA vagy akár egy bluetooth-os mobiltelefon. Ezáltal ez a robot egyfajta elekronikus háziállattá vált, amit mobilunk segítségével akár meg is sétáltathatunk az utcán, vagy ha tetszik agyhullámainkkal vezéreljük a szobában.

Másik feladatom volt, hogy a rendszer egy kattintással képes legyen automatikusan irányítani mindkét robotot és a robotok közötti átváltást lekezelni.

A fejlsztést az MTA-Sztaki két nagyszerű munkatársával együtt végeztük, Kiss Gergővel és Vicsek Viktorral. A navigációs és vezérlő rendszer VVVV “nyelven” készítettük, ami teljesen más volt mint az eddigi általam megismert környezet. Ajánlom mindenkinek akit érdekel a programozás. 🙂 Az egyensúlyozó robot szoftverét pedig C nyelven írtam, amit egy ATMega32-es mikrokontroller kelt életre.

Kiegészítésképpen készítettem még Sony-Ericsson T610-es mobiltelefonhoz egy Java távirányítót, és Microsoft Windows Mobile alapú PDA-khoz is távirányító szoftvereket, amikkel vezérelhetjük kis robotunkat.

Nagyszerű élmény volt az egész projektben részt venni! Olyan élményekkel, tapasztalatokkal és tudással gazdagodtam e remek csapat által, amivel úgy érzem sokkal több lettem mint eddig voltam.

A Dupla Buborék projekt oldalának megtekintéséhez kattints ide!

SZTAKI Médiatechnológia Csoport DB Projekt oldala

0 comments on “Double BubbleAdd yours →