MPM, a saját fejlesztésű web-motor

Hatos-rétesA Muráti Portál Motor, vagyis az MPM múltja még a gimnáziumi éveimbe nyúlik vissza. Már webes munkásságom kezdete óta próbáltam saját oldalaim úgy kialakítani, hogy a kinézetet, a tartalmat és a működést a lehető legjobban szét tudjam választani. Olyan többfelhasználós, jogosultságokhoz kötött portálszerű rendszert akartam készíteni, melynek segítségével a fejlesztők egyedi igények alapján önállóan működő, de a végfelhasználók számára könnyen kezelhető webalkalmazásokat tudnak készíteni. Az MPM tehát egy keretrendszerként fogható fel, ami inkább webalkalmazás fejlesztőknek, mint az e témában kevésbé jártas honlapszerkesztőknek nyújt platformot.

Evolúció

Motoros klub

Az MPM legelső változata még nem rendelkezett adminisztrációs rendszerrel. A tartalmakat és beállításokat tisztán fájl szinten tárolta, melyek feldolgozását és értelmezését az absztrakt adatkezelési alrendszer végezte. A tartalmakat sima szöveges fájlok szekesztésével és elhelyezésével lehetett módosítani, míg a jogosultságkezelést maga a webszerver fájlrendszere látta el. Ezen kezdeti verziók kifejezetten hasznosak voltak az adatbázisokkal nem rendelkező webszervereken futó oldalaknak, ami ebben az időben még gyakran előfordult. Ebben az időben készült el a fényképalbumokat kezelő funkció és pont erre a változatra épült a Sün Motoros Club akkori weboldala is.

 

Roncs Autó Kft - 2006Az MPM történelmének második lépcsőfokán a 2 jogosultsági szinttel redelkező, egyszerű kereső és tartalom-kezelő változatok voltak, melyek már adatbázisra épültek. DH Ingatlan A hitelesített felhasználók az adminisztrációs oldalon rögzíthették hierarchikus tartalmaikat, míg a vendég felhasználók ezen tartalmak között böngészhettek vagy kereshettek a kívánt sablonon keresztül megjelenítve. E verzió absztrakt adatelérési rétegének köszönhetően az MPM-mel futó oldalak módosítás nélkül működhettek Oracle DB vagy MySQL felett is. A  Roncs Autó Kft három honlapja 2003-2009 között, a GOE-SYS online autóalkatrész keresője, a Gépjárműbontó Országos Egyesületének és a HatosRétes Kft weblapja, a Davis&Harrison ingatlanközvetítő iroda keresőrendszere és az Fmag bookazine Online kiadványa is mind e verziókat használta.

 

Belsős licit rendszerA keretrendszer harmadik generációja a több-felhasználós, sok-jogosultsági szinttel rendelkező változatok voltak, melyek már képesek voltak különböző ügyviteli feladatokat, folyamatokat végigvinni és kiszolgálni. AkkSysAz MPM e verzióihoz lettek kifejlesztve a az ünnepnapokat, hétvégéket és munkanapokat követő naptár, a levelező és a több fájlformátumot ismerő exportálást és importálást végző modulok. E generációra építették azok fejlesztői a Magyar Közút Kht intranetes értékesítési rendszerét, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – Akkumulátor és elem hulladék elszámoló és jelentő rendszerét a WebBontó online alkatrész-közvetítő rendszerét is.

 

Zöld BiotechnológiaAz MPM negyedik és egyben jelenlegi generációja más célalkalmazásokkal történő összekapcsolhatóságot szem előtt tartva lett kifejlesztve.
A legtöbb szempontból a népszerű tartalomkezelő rendszerek, mint például a Joomla! vagy a WordPresss sokkal hatékonyabbak és könnyebben használhatóak az MPM-nél, mivel azokat kifezetten blogok, portálok és oldalak gyors kezeléséhez fejlesztették ki és rengetek jól használható plugin áll rendelkezésre ezekhez. Ugyanakkor e rendszerek a bonyolult egyedi igények és fejlesztések kielégítésére nem kínálnak jó megoldást.

AlkatrészwebÉppen ezért az MPM legújabb verzióit úgy alakítottam ki, hogy e tartalomkezelő motorok előnyeire építve olyan keretrendsszer álljon a fejlesztők rendelkezésére, amivel könnyen kielégíthetik ügyfeleik igényeit. A NapHold Otthon Design oldalait a fejlesztők Joomla! és MPM házasításával, a Zöld Biotechnológia Online szintén Joomla! -ra építve, az Asterisk VOIP telefonközpontok elszámolási és híváskezelési rendszerét WordPress és MPM összekapcsolásáva hozták létre vagy az általam készített AutóBontók és AlkatrészKereskedők Érdekvédelmi Egyesületének honlapja is MPM-et használ WordPress blogmotorra építve, az AlkatrészWeb online alkatrész-közvetítő rendszere pedig az MPM és Google Apps párosításával jött létre .

Motor, ami a fedő alatt kerreg

Ahogy azt már olvashattátok az MPM elsősorban nem hagyományos weblapok, hanem web-alkalmazások gyors és rugalmas fejlesztésére lett kihegyezve. Éppen ezért nem is hasonlítható össze a klasszikus portál, tartalomkezelő vagy blog rendszerekkel olyan szempontból, hogy tartalmai elemeit nem feltétlen az alrendszer generálja, hanem eldönthető, hogy a tartalmak milyen forrásból és milyen módon jussanak el a böngészőkhöz. Ennek a működésnek köszönhetően a megvalósított oldalak a sokkal mélyebben testreszabhatóak ugyanakkor kisebb méretűek is lesznek, viszont nem nyújtja azt a kényelmet, amit a programozásban nem jártas honlapszerkesztőknek szánt ingyenes motorok nyújtanak.

A keretrendszer és almodulok

Az MPM alrendszere különböző általános feladatokat ellátó függvénykönyvtárak összességéből áll. Bizonyos almodulok az oldalak, űrlapok felépítését és a sablonok kitölését segítik, más modulok pedig az absztrakt adatelérési rétegen keresztül különböző adatbázis-szerverekhez való csatlakozás egységes felületét nyújtják. Egy külön modul látja el a többfelhasználós, sok szintes jogosultságkezelést, míg egy másik az idő, munkanap, ünnepnap és hétvégék követését és számítását végzi. Az MPM rendelkezik levelezést, keresést, szűrést és a találatok több oldalas lapozását lehetővé tevő eljárásokkal. Természetesen alrendszer szinte tetszőlegesen bővíthető vagy akár le is csupaszítható az egyéni igényeknek megfelelően.

Funkciók és top-modulok

Az MPM-ben megvalósított portálok tartalmi elemeit funkciókba rendezzük, melyeknek egy top-modul felel meg. Egy funkció lehet a mondjuk egy oldal megjelenítése, egy kereső és szűrő felület, vagy egy további funkció mondjuk egy intelligens elszámolási rendszer egy részét valósítja meg.

A különböző funkcionális elemeket célszerű külön fájlokba elhelyezni, melyek a keretrendszer legfelső modulját töltik be futás során. A kinézetek kezelésére szolgáló al-modul az előre elkészített vagy menet közben generált HTML sablonba képes felépíteni a funkciók kimenetét azt teljes weboldallá összeállítva, így tetszőleges kinézet alatt ugyanazt a logikát képes akár többféleképpen is megjelenni.

0 comments on “MPM, a saját fejlesztésű web-motorAdd yours →