Saját Honlapjaim

murati_hu_2006-2009 Három év szünet után ismét új honlappal jelentkezem. Ennek apropójából frissítettem személyes weboldalaim összefoglalóját.  Ha érdekel, miként változtak oldalaim és technikáim az évek folyamán, hogyan próbáltam megmutatni magam és munkáim, akkor itt mindent megtalálsz egy kis képes krónikával egybevetve.

Legelső személyes honlapomat, 2000-ben, még a gimnázium első osztályában készítettem, ekkor kezdett el igazán érdekelni a weblapszerkesztés. Informatika tagozatosként az órákon is foglalkoztunk egy kicsit a weblapszerkesztés alapjaival. Ebben az időben a Netscape Composer volt az amatőr webszerkesztők királya, mi is ezzel próbálkoztunk. Ezekről az oldalakról mindent el lehetett mondani, de azt, hogy szép vagy használható, azt biztosan nem.  Szerencsére ezekből az időkből már nem maradt meg semmi maradandó, de amúgy sem mutatnám meg. 🙂

murati_hu_2001Második weboldalamat 2001-ben készítettem, az akkor legnépszerűbb ingyenes host oldalon a TÁR.hu -n, melynek címe http://tar.hu/murako volt. Azt hiszem a kép magáért beszél, így mindenki döntse el, hogy mennyire alkalmazkodik egy 10. osztályos informatikus szépérzékéhez.. Az oldal statikus tartalmű és frame-es szerkezetű volt, amit Macromedia Fireworks -szel és Dreamweaver -rel készítettem.

murati_hu_20022002 volt annak az éve, hogy sikerült megszerezni a Microsoft “legújabb” operációs rendszerét a Windows XP-t. Nagy nehezen sikerült is felpaszírozni az akkori – izmosnak nem mondható – gépemre. “Fantasztikus” új külseje és főleg a Start Menüje annyira megragadott, hogy elhatároztam az oldalaim is ilyen stílusban fognak kinézni. Komoly haladásnak mondható, hogy ekkorra már jegyzettömbből is képes voltam HTML 4-es kódokat tagelni, valamint a menüszerkezetet és az ahhoz tartozó efekteket VBscript-tel programoztam egy kis CSS felhasználásával.

murati_hu_2003Következő weboldalamra még egy évet sem kellett várni. Mivel kedvet kaptam a JavaScript tanulásához, azt villámgyorsan elsajátítva rögtön készítettem egy újabb oldalt, tele kliens oldali kütyükkel. Nagyítós fényképalbum, tematizált puskakereső, szoftveres tippek és trükkök, stb… Egyszóval elég okos volt és koromhoz képest szépnek is mondható. Kinézetében megpróbáltam egy régi újság hatását visszaadni, melyhez a CSS és Javascript minden előnyét ki is használtam.

2003-ban, gimnáziumi fakultációk keretében kezdtünk el foglalkozni a PHP-val. Sajnos ebből az időből nem találtam az akkori oldalamról képet. Fodor Zsolt és Bíró Zsolt tanár úrnak köszönhetően azonban megtanultam a szerver és kliens oldali webes-programozás minden csínnyát-bínnyát és komoly alapokat kaptam adatbázisok tervezése és létrehozása terén is. Ezeken az órákon ismerkedtem meg MySql alapú adatbázisokkal és az órán kívüli foglalkozásokkor az MS Sql alapjaival is. Az így felhalmozott tudást rögtön kódba is öntöttem és az ultrawebnél frissen regisztrált http://murako.uw.hu-s tárhelyemen közzé is tettem legelső PHP-ban írt dinamikus weblapomat, látogatásszámlálókkal, bejegyzés menedzserrel és admin felülettel.

murati_hu_2004Következő weboldalam már ennek a továbbfejlesztett változata volt ami a saját portál motorom az MPM alapja lett. Az oldalon vezetni lehetett munkáimat, cikkeimet, tartalmazott egy fájl alapú fényképalbum modult is és további újdonság volt, hogy a portálmotor skinelhetővé vált. A tartalmak kezeléséhez naptár funkciót és időzítéses megjelenítést is fejlesztettem.

Ezután felkerültem Budapestrepestre, elkezdődött az egyetem, emellett elkezdtem dolgozni is, ezért egyre kevesebb időm maradt saját oldalaim és projektjeim fejlesztésére. Kinézetben azért megpróbáltam konszolidált, komolyabb külsőt teremteni magamról.

murati_hu_2005-2006Következő honlapom 2005. szepterében állítottam élesbe, melyen a korábbi alkalmazás fejlesztő imázzsal ellentétben, már jobban kívántam hangsúlyozni webes szaktudásom. E cél szolgálatába állítottam az akkorra már eléggé kiforott saját portálrendszerem, amit szabadon elérhetővé tettem mások számára is és ebben az éveben vásároltam meg a murati.hu domain-t is.

murati_hu_2006-2009Utolsó előtti személyes honlapom 2006-ban készült el, ami Joomla! CMS-re épült, egy újabb korszakot jelölve weboldalaim sorában. Ekkoriban kezdtem el foglalkozni különböző ingyenes portál/blog motorokkal és ezekhez témák valamint különböző kiegészítők fejlesztésével, valamint az  MPM ötvözését más, tartalomkezelésben fejlettebb rendszerrel – többek között a WordPress -szel – is.

oraclebiEgyetemi szakirányos képzésem az Oracle Technológiák témacsoportban folytatom, melyben féléves munkámhoz hozzátartozik egy szakmai blog vezetése, így 2008 szeptemberétől létrehoztam az oraclebi.murati.hu aloldalam, ami WordPress 2.3 blogmotorra épült saját kinézettel.

Jelenlegi oldalaimat WordPress 2.8, saját készítésű megjelenés és számtalan hasznos kiegészítő hajtja. A fényképalbumom a picasaweb galériák tartalmát a kPicasa beépülővel, a cikkek képeit pedig NextGen Gallery motorral jelenítem meg. További változás, hogy összevontam egyetemi szakirányos blogomat személyes oldalammal és a Google Translate szolgáltatásával tartalmaimat több nyelven is elérhetővé tettem.

0 comments on “Saját HonlapjaimAdd yours →