Red Oracle goes Green

Az utóbbi években egyre több szoftvergyártó rukkolt elő saját virtuális gép megoldásaival, mind asztali mint szerver környezetekre. Az első és legnagyobb VM szoftver múlttal rendelkező cég a VMWare a tavalyi év elején tette teljesen ingyenessé szerverkörnyezetbe szánt VMWare Server 2.0-ját és az ESX legfrissebb változatát. A Microsoft három éve rukkolt elő az ingyenesen elérhető, első kifejezetten virtuális gépek üzemeltetéséhez szánt Virtual Server 2005-tel és a tavaly debütáló Windows Server 2008 ( « tessék megnézni, ez aztán reklám, no meg Silverlight ) a Hyper-V opcióval. A SUN szintén tavaly karolta fel az  eredetileg asztali opensorce VM projektet a VirtualBox -ot, és nagy örömmel jelenthetjük, hogy az Oracle is előlépett saját teljesen ingyenes megoldásával, az Oracle VM-mel.

Korábban, ha vásároltunk egy szervert, belőttük a helyére, felkonfiguráltuk és elindítottuk, hogy lesse minden kérésünket. 1 funkcionális egységcsomag (egy OS) → 1 gép → 1 gép helyének fizetése → egy szervernyi villanyszámla. Azután, ha a korábbihoz nem köthető funkcionális bővítésre volt szükségünk, akkor a cégeknek újabb szervert kellett beüzemelni, így ebben a szemléletben: plusz gép → plusz géphely költség → plusz villanyszámla. Mint tudjuk, egy redundáns hardverrel rendelkező, klimatizált teremben tárolt, jó hálózati struktúrával kiépített szerver fogyasztása nem elhanyagolható villanyszámlát eredményez, a géptermek költségéről pedig nem is szólva.

A Virtuális gépek világában egy virtuális szerver egy fizikai gépen egyszerre több virtuális gépet futtat. Ez egyrészt az erőforrások jobb kihasználtságát, másrészt jobb menedzselhetőséget biztosít, úgy hogy kevesebb helyet is foglal. Tehát az előző koncepcióhoz hasonlóan: több funciócsomag (több OS) → 1 virtuális szerver → 1 gép → 1 géphely fizetése → 1 szervernyi villanyszámla. Bővítés esetén pedig a virtuális szerverünkön létrehozunk egy újabb gépet, amit máris munkára foghatunk új funkciók működtetésére, így új hardvert csupán akkor kell vásárolni, mikor a virtuális szerverünk összkapacitását már felétük. A kutya gyakorlatilag itt van elásva. Nyilvánvaló, hogy e virtuális környezet beállítása nem történhet akárhogy, a virtualizálás komoly tervezést és elemzést igényel, ahol figyelembe kell venni az egyes környezetek teljesítménybeli igényeinek időbeli eloszlását és azok szórását a jobb kihasználtság érdekében.

De mitől zöld ez az egész?

A válasz nagyon egyszerű! Egy jól megtervezett virtuális szerver-környezettel ugyanannyi funkciót ellátva, fizikailag kevesebb gépet üzemeltetve, csökkennek hely- és energia-szükségleteink úgy, hogy az erőforrások kihasználtsága javul. Tehát infrastruktúránkat olcsóbban üzemeltetve még környezetünket is védhetjük. Első hallásra ez utóbbi ugyan nem túl meggyőző, de ha megnézzük közelebbről az energetikai statisztikákat, megtudhatjuk, hogy 2005-ben az USA teljes elektromos fogyasztásának 1,2%-át csak szerverek (klíma és egyéb kiegészítő rendszerek nélkül) tették ki, amely 2010-re várhatóan 1,5%-ra fog emelkedni. Jelenleg a világ elektromos áram szükségletét 70-80%-ban szén-erőművek szolgálják ki, amik a CO2 légszennyezés 85-90%-t teszik ki. Így látható, hogy ha csak párokban képesek vagyunk virtuális gépeket futtatni és igényeinknek megfelelően a jelenleginél akár még több szervert futtatva, még úgy is a jelenlegi fogyasztás alatt maradnánk, ami jelentős mértékben lassítaná a jelenlegi környezetkárosítást.

Miért épp Oracle VM?

Egyrészt mert teljesen ingyenes, másrészt pedig azért, mert hihetetlenül jól teljesít. Egy tavalyi benchmark-sorozat alapján az Oracle VM bizonyos esetekben akár háromszor is jobban teljesít a piacon lévő többi VM megoldásnál, ami igencsak figyelemreméltó.

Ugyanakkor egy virtualizációs szerver esetében nem csak a menedzsment környezetet érdemes figyelembe venni, hanem magát a host operációs rendszert is. Az Oracle e megoldása szorosan integrálható saját, szintén ingyenes Oracle Enterprise Linux -szával, így együtt kiemelkedő teljesítményt és biztonságot nyújtva a nagyvállalati felhasználóknak, másrészt az Oracle VM letölthető forráskódjával mi magunk fordítva optimalizálhatjuk saját rendszerünkhöz. Ugyan a többi szoftvergyártó is ingyen elérhetővé tette VM menedzsment rendszerét, de ezt például a Microsoft a (nem túl olcsón) licenszelt Windows Server környezetei mellé adja, míg a VMWare és a Sun bár elég nagy szabadságot biztosít a host operációs rendszerek terén, de ez az integráltság de főleg a teljesítmény rovására mehet, nem megfelelő konfigurálás esetén. Nem utolsó sorban pedig az sem elhanyagolható a termék választásakor, hogy az Oracle előre telepített és konfigurált OS és Oracle szoftvercsomag virtuális imageket, azaz VM Template-ket is kínál a csomag mellé.

Oracle VM ingyenes letöltése: http://edelivery.oracle.com/oraclevm
Bejegyzés az Oracle Go Green, Save Green nyomán készült.

0 comments on “Red Oracle goes GreenAdd yours →