Virtuális mesék

Eljött az idő! Végre van egy kis időm belőni a pénteken kapott vm imidzseket. Elmegyünk a vmware.com -ra, Desktop Products, pár kattintgatás, VMWare Player ingyenes, csak 68M, nagyszerű! Töltés… Kattintgatunk tovább, hátha tudunk valami komolyabbat is lőni.. Workstation pénzes, okés, semmi baj. Azért nézzünk szét mi lehet még itt.. Kit-katt VMWare Server 2 ingyenes… Mi a szösz? Fícsörök, nézzük, 64bites AMD és hardveres virtualizáció támogatás, nagyszerű, 600M, töltsük ezt is!

Ezzel kapcsolatban felmerült bennem egy egyszerű kérdés: azt értem, hogy a Player ingyenes, a Workstation nem, de a Server egy jóval komolyabb és teljesítményorientáltabb szoftvert miért adnak ingyen, ha az asztali kistestvére pénzbe kerül? Nem hasonlítottam össze a fícsöröket tételenként, de érdekelne, hogy mi lehet az oka.

Mivel a player hamarabb lejött, rögtön fel is tettem, hogy kipróbálhassam a BI-t vele. Szépen indult, bebootolt a Windows. Első ránézésre ez a Player szörnyen fapados. Korábban VMWare Infrastructure Client-et és a szintén ingyenes Microsoft Virtual PC 2007-et használtam. Az előbbi nagyon szép és komoly benyomást kelt, egyetlen baja az egérkezelésben jelentkezett. Hosszabb időnyi használat után,  mintha elcsúszna a virtuális gépbeli egér pozíció és a host rendszer pozíciója és kb 200 pixel távolságra a VM topslide automatikusan lenyílik, ha mondjuk a toolbar-ra kattintanék, ami nagyon idegesítő tud lenni, mert ha kattintok, fókuszvesztés,  újra CTRL+G és szórakozhatok tovább.

Microsoft Virtual PC 2007-tel nagyon meg vagyok elégedve, ha valamihez WinXP kell, már indítom is, csodásan együttműködik Vistával, fájlokat drag’n’drop-polhatok a két rendszer között és az egérmutató is mindig a helyén van. Az egyetlen gond az USB eszközök natív átirányításánál van, tehát nem adhatom át közvetlenül a HUAWEI mobilnet modemem vezérlését a vendég OS-nek.

Visszatérva a Playerre, szörnyen csúnya – nem értem miért nem lehet hagyományosan a host OS ablakkeretét használni.. fapados menü, nem egyértelmű, hogy most mikor suspendelek, vagy resetelek, stb.. Nem tetszik..

Közben lejött a Server 2 is, gondoltam felteszem azt is, hogy legyen valami összehasonlítási alap.. Telepítéskor azonban kiderül, hogy nem lehet feltenni Player mellé, előbb el kell azt távolítani… Na gratulálok.. Milyen termékek ezek? MIért nem lehet megoldani, hogy ne zavarják egymást? Már csak azért sem fogok külön felhasználói joggal telepíteni.

Összességében a VMWare család általam eddig megismert tagjai így vagy úgy, de csalódást okoztak. Persze a Server nagyon érdekel, így ahogy lesz időm kipróbálom azt is, mára elég a szöszmötölésből.

0 comments on “Virtuális mesékAdd yours →